12 saslimšanas pazīmes bērniem, kuras nedrīkst ignorēt

Vecāki, sevišķi jaunie vecāki, bieži krīt panikā sīkumu dēļ. Atliek tikai mammai pamanīt, ka bērnam tek deguns, kā viņa ir jau gatava doties pie ārsta kopā ar bērnu. Bet, kad bērnam sāk nākt zobiņi un viņš kļūst nemierīgs, pirmais, kas notiek ar lielu daļu vecāku, uztraukumā tiek saukta pat neatliekamā ātrā medicīniskā palīdzība. Protams, tas ir jau par traku. Bet nav pieļaujama arī cita galējība – pārlieku mierīga attieksme brīžos, kad tiešām bērns būtu jāatrāda ārstam. Kā lai saprot, kad patiešām ārsts jāsauc uz mājām, un kāda ķermeņa temperatūra skaitās augsta, tik augsta, ka tā noteikti jāpazemina? Un kādā gadījumā sāpes vēderā ir simptoms, uz kuru nekavējoties jāreaģē?

Ārsti atzīst – labāk tomēr ir mazliet vairāk uztraukties nekā palaist garām simptomus, kuriem noteikti jāpievērš uzmanība. Kā stāsta pediatri, vecākiem vienmēr jāšaubās par to, ka viņi pilnībā kontrolē situāciju. Vērsties pie speciālista ir pirmais, kas jādara, kad jūs paši nevarat saprast, kas tomēr bērniņam kaiš un kāds ir viņa patiesais veselības stāvoklis. Un tomēr, lai neuztrauktos veltīgi un justos mazliet pārliecinātāk sarunā ar pediatru, pievērsiet uzmanību šiem 12 simptomiem, kuru gadījumā nepieciešama tūlītēja vizīte pie ārsta.

1. Temperatūra virs 38 °С mazulim vecumā no 0 līdz 2 gadiem.

Pediatri uzsver, ka gadījumā, kad bērnam ir paaugstināta temperatūra, nav svarīgi tikai termometra rādītāji vien, bet arī bērna pašsajūta. Ir izņēmums, bērni, kas jaunāki par 3 mēnešiem. Viņiem vienmēr, ja temperatūra ir augstāka par 38 grādiem, jāizsauc ir ārsts. Un, lai arī parasti izrādās, ka mazulim ir vīrusa infekcija un nekas vairāk, labāk ir rīkoties šādi. Vecākiem vajadzētu atcerēties, ka precīzu diagnozi noteikt var tikai ārsts un tikai pēc vecāku izjautāšanas un rūpīgas mazuļa izpētes. Un tikai ārsts var noteikt, vai bērnam ir bakteriāla vai vīrusa izraisīta infekcija. Pirmajā gadījumā ar krūti ēdinātam bērniņam nāksies dot antibiotikas, otrajā gadījumā tas var būt bezjēdzīgi.

Tieši tādēļ pēc iespējas ātrāk jāizsauc ārsts. Pie tam gadījumā ar mazuli labāk uzreiz ir saukt ātro palīdzību. Bērniem, kas vecāki par 2 gadiem, temperatūra virs 38 grādiem vairs nav tik bīstama, sevišķi, ja bērns pats jūtas labi, nekliedz no sāpēm, ir možs un rotaļājas.

2. Temperatūra, kas nepazeminās, lietojot temperatūru pazeminošus līdzekļus, un ārstēšana, kas ilgāka par 5 dienām

Ja pēc tam, kad esat devuši bērnam temperatūru pazeminošos līdzekļus, piemēram, Nurofen, temperatūra pat pēc 4-6 stundām tomēr nepazeminās, jāsauc ir ātrā palīdzība vai pediatrs uz mājām. Tā ir zīme, ka infekcija ir ļoti spēcīga un bērna organisms ar to galā īsti netiek. Lai noskaidrotu iemeslus, ārstam jāveic papildu izmeklējumi. Temperatūra, ko izraisa parasts vīruss, pazūd 4.-5. dienā. Ja tā turas ilgāk, tas var būt viens no sarežģījumu rašanās simptomiem, piemēram, bakteriālai infekcijai. Un tāda jau jāārstē ar antibiotikām.

3. Paaugstināta temperatūra kopā ar kakla muskuļu saspringumu vai galvassāpēm, izsitumiem, kas līdzinās zilumiem vai sarkaniem punktiņiem

Zvaniet ātrajai palīdzībai, tās var būt arī meningīta pazīmes!
4. Gredzenveida izsitumi ar baltu centru vai arī mazi sarkani punktiņi, kas neizzūd, kad saspiež ādu. Intensīvi zilumi.

Gredzenveida izsitumi ar baltu centru var būt viens no Laima slimības simptomiem vai arī ērču encefalīta simptoms. Bet zilumiņi, kas parādījušies bez iemesla, var liecināt par asinsrites traucējumiem. Pie tam jebkuri pleķīši uz ķermeņa var būt alerģiskas reakcijas pazīme. Visi šie stāvokļi pieprasa nekavējoties bērnu atrādīt ārstam, īpaši, ja viņam ir apgrūtināta elpošana vai neierasta apātija.

5. Jaunas dzimumzīmes parādīšanās vai kādas vecas dzimumzīmes izmaiņas

Vienmēr uzmanīgi sekojiet līdzi dzimumzīmju izmaiņām uz bērna ķermeņa. Mazuļiem var parādīties jaunas dzimumzīmītes vai mainīties vecās, galvenais, lai šīs izmaiņas noritētu pakāpeniski, dzimumzīmīte nekļūtu strauji tumšāka un strauji nepalielinātos izmēros.

6. Negaidīti asas zobu, labā sāna sāpes, īpaši, ja tās parādās kopā ar krampjiem vai arī ilgi nepāriet

Ja bērns sūdzas, ka viņam sāp labajā pusē sāns, palūdziet viņam palēkties. Ja viņš nevar sāpju dēļ palēkties, tas var būt arī apendicīta simptoms. Lai gan apendikss ir vēdera lejasdaļā labajā pusē, sāpes var atbalsoties arī nabas rajonā un sāpēt var visa labā ķermeņa puse. Ja ir tādi simptomi, jāizsauc ātrā palīdzība, jo apendicīts ātri progresē un var pāriet iekaisumā. Lai to nepieļautu, ārstēšanās jāsāk pēc iespējas ātrāk.
7. Galvassāpes, kas parādās agri no rīta vai naktī, kā arī galvassāpes, kas sākas kopā ar vemšanu

Tādi simptomi ir raksturīgi migrēnai. Ārstēšana pēc apskates iespējama tikai ārsta uzraudzībā. Bērnībā migrēna nav bīstama, bieži vien tā tiek pārmantota no vecākiem. Bet tai pašā laikā galvassāpes var būt arī nopietnāku saslimšanu simptoms, kas var liecināt par kādiem traucējumiem. Bez pediatra konsultācijas neiztikt. Nepieciešamības gadījumā viņš var rekomendēt doties pie neirologa vai kāda cita speciālista.

8. Sausa mute un lūpas, reta urinēšana, ievilcies avotiņš zīdainītim, ļoti sausa āda, spēcīga vemšana un diareja.

Visas šīs pazīmes signalizē par organisma atūdeņošanos. Jāņem vērā, ka ātra dehidratācija var izraisīt organismam šoka stāvokli. Dodiet mazulim vairāk dzert šķidrumu un nekavējoties dodieties uz slimnīcu vai izsauciet ātro palīdzību.

9. Zils riņķis vai bālums ap muti, apgrūtināta vai smaga elpošana – bērniņš elpo ar vēderu vai krūškurvi. Neierastas skaņas elpošanas laikā.

Bērniem, kas jaunāki par 2 gadiem, tādas pazīmes var liecināt par laringospazmām. Rezultātā bērniņš var sākt smakt. Iemesls tādam stāvoklim var būt astma, alerģija, pneimonija, garais klepus. Nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība. Kamēr ārsti brauc, ņemiet mazuli rokās, mieriniet, atveriet vannas istabā karstā ūdens krānu, lai telpā iekļūst tvaiks. Stāviet tur ar bērnu un lūdziet viņu izdarīt ieelpu, izelpu. Pēc vairākām minūtēm bērnam vajadzētu kļūt vieglāk. Kad ārsti atbrauks, viņi novērtēs hospitalizācijas nepieciešamību.

Ja elpošanas problēmas nav tik izteiktas, pārbaudiet bērna elpošanas biežumu. 30 sekunžu laikā izskaitiet, cik bieži bērns veic ieelpu un izelpu. Sareiziniet ar divi. Normāls elpošanas biežums jaundzimušajiem ir 40-60 reizes. Bērniem līdz gada vecumam 35-40 reizes. Bērniem no 1 līdz 3 gadiem 28-35 reizes, bet bērniem vecumā no 4 līdz 10 gadiem 23-24 reizes.

10. Pietūkusi mēle, lūpas, acis. Bērnam ir vemšana vai spēcīga nieze.

Bieži vien tādi simptomi norāda uz spēcīgu alerģisku reakciju – anafilaksiju vai arī uz anafilaktisko šoku. Nekavējoties izsauciet ātro palīdzību un laikā, kad gaidāt ārstus, dodiet bērnam antihistamīna preparāta devu. Ja līdz spēcīgai reakcijai vēl tālu un viss aprobežojies ar izsitumiem, jākonsultējas ar alergologu. Ārsts ieteiks antihistamīna preparātus, lai samazinātu nevēlamos simptomus, un ieteiks arī, kā cīnīties citā reizē jau profilaktiski ar alerģiju.

11. Kritiens, ja bērnam ir mazāk par 6 mēnešiem, un pēc tā radušās neiroloģiskas pārmaiņas: orientācijas zudums, samaņas zudums vai vemšana.

Izsauciet ātro palīdzību vai vērsieties tuvākajā slimnīcā. Bērniem vecumā pēc 6 mēnešiem parasti nerodas nopietnas veselības problēmas pēc kritieniem, ja kritiens bijis no neliela augstuma un nav gūta trauma ar ko asu vai smagu.

12. Tik dziļš vai liels iegriezums, ka tajā var ielikt vates tamponu. Iegriezums, kas dažu minūšu laikā pārvēršas nekontrolējamā asiņošanā, neskatoties uz to, ka ir uzlikta saite vai iegriezuma vieta piespiesta.

Tādā gadījumā nepieciešama ķirurga palīdzība. Viņš apturēs asiņošanu, uzliks šuves. Atkarībā no bērna stāvokļa var izsaukt ātro palīdzību vai pašu spēkiem bērnu nogādāt uz tuvāko traumpunktu. Obligāti vienmēr jābrauc uz traumpunktu, ja asiņošana parādās pēc jebkāda dzīvnieka koduma, jo dzīvnieks var aplipināt ar trakumsērgu.