Grūtniece nonāk neveiklā situācijā, jo ārsti viņai atteikušies palīdzēt

Ko darīt grūtniecei, kura nevar atrast ārstu savam bērniņam, kurš drīz nāks pasaulē? Portāla TVNET lasītāja Karina saskārusies ar problēmu, ka ģimenes ārsti atsakās ņemt uzskaitē jaundzimušo. Veselības ministrijā ieteica sievietei vērsties pie ārsta, ņemot vērā faktiskās dzīvesvietas adresi, kā arī pārrunāt ar ārstu reģistrācijas atteikuma iemeslus.

TVNET lasītāja Karina rakstīja: “Gaidu otro bērniņu, un kārtējo reizi saskaros ar problēmu, ka ģimenes ārsti atsakās ņemt uzskaitē jaundzimušo. Dzemdību namā ir jānosauc jaundzimušā daktera uzvārds, jo viņam tiek ziņots, ka jaunais pacients ir piedzimis un ģimenes ārstam jāatnāk mazais apskatīt pēc atbraukšanas no Dzemdību nama.

Tātad vecākiem ir jāsarunā dakteris savam bērniņam. Bet, ejot pie dakteriem, kas praktizē tuvāk mūsu dzīvesvietai, un lūdzot paņemt jaundzimušo uzskaitē, tikai jādzird atteikumi. Tā es kā grūtniece staigāju apkārt un stresoju, vai līdz dzemdībām maz kāds mani paņems…

Nu jocīgi! Vai tad tas nav valsts pienākums nodrošināt šo dakteri iespējami tuvu dzīvesvietai, jo zīdaini izvadāt vismaz reizi mēnesī pie daktera nebūtu vēlams cauri visai pilsētai? Zinu, ka daudzas māmiņas saskaras ar šo problēmu.”

Ārsts var nepiekrist pacienta reģistrācijai

Savukārt Veselības ministrijā TVNET sniedza šādu skaidrojumu par šo situāciju: “Ikviens pediatrs vai ģimenes ārsts, kas sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, nodrošina pacientu veselības aprūpi savas darbības pamatteritorijā.

Pediatrs vai ģimenes ārsts var nepiekrist pacienta reģistrācijai savu pacientu sarakstā gadījumā, ja:

  • pacienta dzīvesvieta atrodas ārpus ārsta darbības pamatteritorijas;
  • ārsta pacientu sarakstā jau ir 1800 reģistrētu pacientu vai 800 bērnu.

    Tas neattiecas uz ārsta darbības pamatteritorijā dzīvojošiem pacientiem, kā arī jau reģistrēta pacienta bērniem, vecākiem vai laulāto.

Veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārsts var sniegt arī ārpus savas darbības pamatteritorijas, par to rakstiski vienojoties ar pacientu.

Pediatri savā pacientu sarakstā ir tiesīgi reģistrēt bērnus līdz 18 gadu vecumam. Ģimenes ārsti reģistrē gan bērnus, gan pieaugušos.

Lai veiktu reģistrāciju, pediatrs vai ģimenes ārsts ir jāizvēlas atbilstoši savai faktiskajai dzīvesvietai. Noskaidrot, kuru pediatru vai ģimenes ārstu darbības pamatteritorijā ietilpst cilvēka faktiskās dzīvesvietas adrese, var:

  • zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00);
  • rakstot e-pastu uz info@vmnvd.gov.lv (jānorāda faktiskā dzīvesvietas adrese – pilsēta, ielas nosaukums un numurs).

Veicot reģistrāciju, tiek noslēgta vienošanās. Piecu darbdienu laikā ārsts ievada informāciju par vienošanos Nacionālā veselības dienesta sistēmā. Reģistrācija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās apstiprināšanas.

Konkrētajā gadījumā ieteikums būtu vērsties pie ārsta, ņemot vērā faktiskās dzīvesvietas adresi. Tāpat ieteikums ar ārstu pārrunāt reģistrācijas atteikumu, lai jaunā māmiņa saprastu tā iemeslus un iespējamos riskus.