Kvotu ierobežojumu dēļ bērni var palikt bez valsts apmaksātas veselības aprūpes

Bērnu ārsti, kuri darbojas primārajā aprūpē, saņem brīdinājumus, ka ir pārsnieguši tā sauktās kvotas. Mediķi baidās, ka viņus var sodīt, ja turpinās izrakstīt kompensējamos medikamentus un noteikt izmeklējumus. Pediatri uzskata, ka bērnu veselības aprūpē kvotas būtu jāatceļ, piektdien pavēstīja LTV «Panorāma».

Ričards ir biežs viesis dakteres Ievas Reinholdes kabinetā. Viņam ir bronhiālā astma, vajadzīga pastāvīga izmeklēšana un inhalatori. Taču, kā saka ārste, viņa vairs nevarēšot izrakstīt valsts apmaksātas zāles. «Manas kvotas ir beigušās .. un šī mammīte nav vienīgā, kam tas būs jāsaka,» teica pediatre Ieva Reinholde.

«Mana prasība un arī citu manu kolēģu pediatru prasība būtu, ka kvotas bērniem ir jālikvidē vispār. Tādas nedrīkst būt!» uzskata Reinholde. Ārstei pienācis brīdinājums no Nacionālā veselības dienesta (NVD), ka viņa izsmēlusi līgumā noteikto valsts finansējumu kompensējamiem medikamentiem un laboratoriskiem izmeklējumiem. Šādu brīdinājumus saņēmuši arī citi mediķi.

Kā uzsver NVD, ja ir pamatots iemesls, kompensējamās zāles un izmeklējumus ārsts joprojām drīkst izrakstīt. Ja kvota sāk beigties, ārstam par to laikus jāinformē dienests un jālūdz palielinājums.

Līdz šim neviens ārsts nav sodīts par finansējuma pārtēriņu, lai gan pēdējos piecos gados valsts izdevumi par laboratoriskiem izmeklējumiem dubultojušies – no 16,6 miljoniem līdz 31 miljonam eiro.

«Ārsti, kas pārstrādā kvotas saprātīgos apjomos.. viņiem nav pamata baidīties. Ir runa par atsevišķiem īpašiem ļaunprāšiem,» teica veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība).

Ārste Reinholde saņēmusi arī aktu par to, ka viņa biežāk, nekā noteikumi atļauj, veic bērnu veselības profilaktiskās apskates. «Ja es ievēroju Ministru kabineta noteikumus, tad es šo mazo meitenīti nevarēšu katru mēnesi skatīties,» saka daktere. «Es zinu, cik svarīgi ir redzēt bērnu katru mēnesi, jo ar zīdaiņiem ir tā, ka daudz kas mainās.»

Reinholde norāda, ka viņai ir aprēķināta 1500 eiro soda nauda. «Bet lielāks par šo soda naudu ir aizvainojums. Par to, ka es strādāju vairāk, par to man ir inkriminēti pārkāpumi soda izteiksmē,» teica ārste.

Tas nav sods, bet gan ieturējums no nākamā valsts maksājuma dakterei – tā skaidro NVD. Ievadot datus elektroniskajā sistēmā, ārste profilaktiskās apskates norādījusi ne vien zīdaiņu mājas vizītēs, bet arī pie saslimšanām, ko noteikumi neparedz.

«Šo manipulāciju ārste astoņu mēnešu laikā ievadījusi 479 reizes. Uzrādījusi, dodoties pie pacientiem dažādās vecuma grupās. NVD radās bažas, vai šī rīcība bijusi godprātīga,» stāsta NVD pārstāve Evija Štālberga. «Mēs esam nākuši pretī, un lūguši šo konstatēto informāciju labot. Viņa ir veikusi labojumus, un ticis veikts pārrēķins, un summa, ko valsts ir pārmaksājusi .. tiek ieturēta.»

Tikmēr ārste Reinholde norāda: «Kad es rakstu «profilaktiskā apskate», tad tā ir bijusi profilaktiskā apskate, viņa tiešām ir bijusi, un es ierakstu. Tajā brīdī es nedomāju, ko valsts man samaksās.»

Dārtas un Ričarda mamma Kristīne Zariņa saka – bērnu aprūpē vispār nedrīkstētu būtu kaut kādi ierobežojumi un kvotas.

«Mums ar Ričardu bieži bija jānāk. Un tā ir vecākiem, kam pirmais bērniņš piedzimis, kad daudz ko vēl nezina, svarīgi, ka dakteris tomēr apskatās un dod padomus – gan par ēdināšanu,gan lietām, ko māmiņa nezina. Sevišķi, ja pirmais bērniņš, kad viss notiek pirmo reizi, un ja nav vecmāmiņas… Ārsts ir pirmais cilvēks, ar ko jaunā māmiņa var satikties un parunāt,» atzina Dārtas un Ričarda mamma.

Kā uzsver NVD, citus gadus valstij bija iespēja apmaksāt kvotu pārtēriņu, bet šogad papildu finansējums nav piešķirts.