Tikai 550 gramu vieglam bērniņam izdodas izdzīvot!

Ik gadu pirms laika Latvijā piedzimst apmēram 1000 bērniņu. Par viņiem portāls TVNET iztaujāja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikas pediatri un neonatoloģi, priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas vadītāju Ilonu Vārpu. Viņa norāda, ka lielākā daļa šo bērniņu ir zināmā mērā «veiksmes stāsti», jo pirms kāda laika tādus bērniņus izglābt nebija iespēju.

Vai varētu uzzināt, cik daudz priekšlaikus dzimušo bērniņu šogad ārstējušies BKUS? Cik tādu bijis pērn?

Šā gada tendences seko pagājušo gadu rādītājiem, ik gadu pirms laika Latvijā piedzimst apmēram 1000 mazuļu. BKUS ārstējas apmēram 300 mazuļu.

Kāda ir tendence? Vai šo bērnu skaits palielinās, samazinās, ir līdzīgs?

Lai arī absolūtais priekšlaikus dzimušo bērniņu skaits ir nemainīgs, jāņem vērā, ka demogrāfijas tendence Latvijā pēdējo gadu laikā ir bijusi ar lejupejošu tendenci. Taču ikdienas darbā redzam, ka aizvien biežāk izdodas panākt to, ka priekšlaikus dzimušie bērni izdzīvo.

Ar ko skaidrojat tendences?

Pēdējo gadu laikā straujāk attīstījušās tehnoloģijas un diagnostikas iespējas, tāpat arī mūsu pieredze un zināšanas. Regulāri papildinām savas zināšanas pie ārvalstu kolēģiem, kas ir soli priekšā priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpē un ārstniecībā.

Ko vispār uzskata par priekšlaikus dzimušu bērniņu? Kurā grūtniecības posmā visbiežāk notiek priekšlaicīgas dzemdības?

Par priekšlaikus dzimušo bērnu sauc tādu, kurš dzimis pirms 37. grūtniecības nedēļas. Pasaulē ir gadījumi, kad izdzīvo bērniņš, kurš dzimis arī 22. grūtniecības nedēļā, Latvijā – 23./24. nedēļā. Protams, jo nobriedušāks ir bērns, jo lielākas iespējas, ka nebūs nekādu paliekošu sarežģījumu.

Kas ir galvenie iemesli, kāpēc bērni mēdz dzimt priekšlaicīgi?

Priekšlaicīgu dzemdību iemesli var būt ļoti dažādi, ne vienmēr tie ir zināmi. Bet biežākie iemesli saistīti ar mātes saslimšanām un viņas veselības stāvokli vēl pirms grūtniecības iestāšanās, dažādām infekcijas slimībām, kā arī kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanu.

Kāds mēdz būt priekšlaikus dzimušo bērnu svars?

Bērniņa svars piedzimstot ir atkarīgs no grūtniecības laika, kurā bērniņš dzimst. Kā arī no apstākļiem, kādi bērniņam bija mātes organismā. Bērns var piedzimt laikā kā iznēsāts jaundzimušais, bet svars var būt zem 2 kg. Var būt priekšlaikus dzimis bērns ar svaru virs 2,5 kg. Mazākais pēc svara bērniņš, kurš bija mūsu pacients un mums izdevās palīdzēt viņam izdzīvot, bija dzimis ar svaru 550 g.

Ar kādiem sarežģījumiem (tostarp veselības) parasti jāsaskaras šo bērnu vecākiem?

Priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem visbiežāk ir dažādas elpošanas problēmas, jo plaušas vēl nav nobriedušas, tāpēc vajadzīgs elpošanas atbalsts.

Problemātiska var būt arī asins cirkulācija sirdī un plaušās, kas vēl notiek pēc augļa darbības principa.

Arī smadzeņu struktūras ir nenobriedušas, biežāk rodas asinsizplūdumi.

Sakarā ar to ka organisma sistēmas turpina attīstīties, bērnam piedzimstot, ārpus paredzētās vides – mātes organisma, ārējās vides nelabvēlīga ietekme var iespaidot redzes un dzirdes funkciju, plaušu attīstību, nervu sistēmas attīstību. Šiem bērniņiem ir lielāks kustību traucējumu, kognitīvu traucējumu, runas traucējumu risks.

Varbūt BKUS mediķu atmiņā iespiedies kāds veiksmīgs gadījums, kad izdevies palīdzēt pavisam mazam bērniņam?

17.novembrī [šajā datumā atzīmē Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu] mēs ieraudzījām daļu mūsu bijušo pacientu «Satikšanās svētkos». Lielākā daļa no šiem bērniņiem ir zināmā mērā «veiksmes stāsti», jo pirms kāda laika tādus bērniņus izglābt nebija iespēju.

Attīstās medicīnas tehnoloģijas, padziļinās mūsu zināšanas par priekšlaikus dzimušiem bērniem, un tas viss kopā palīdz izdzīvot arvien mazākiem jaundzimušajiem. Protams, pēc izrakstīšanās no slimnīcas lielākajai daļai bērnu ir nepieciešama ļoti rūpīga novērošana, konsultācijas, kas ir ievērojami garākas nekā iznēsātiem bērniem, un tām sekojošie rehabilitācijas pasākumi.

Dinamiskās novērošanas programmā, ko mēs esam sākuši, ir izstrādātas shēmas priekšlaikus dzimušo bērnu novērošanai. Ir paredzētas speciālistu apskates atkarībā no bērna vecuma, lai pamanītu attīstības noviržu iezīmes, ja tādas ir, un laicīgi sāktu to korekciju. Dinamiskās novērošanas programmā sekosim bērna attīstībai līdz divu gadu vecumam. Tas palīdzēs mūsu pacientiem būt veselākiem un viņu ģimenēm laimīgākām.

Katrs var palīdzēt!

Jau ziņojām, ka 8. oktobrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Saulaino dienu bibliotēkā tika atklāta labdarības akcija ar mērķi izveidot priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmu «Drošais apmetnis». Programmas mērķis ir uzlabot šo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tai skaitā samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem.

Aprūpes programmas ieviešanā nepieciešami vairāk nekā 60 tūkstoši eiro, tāpēc ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts ziedot pa tālruni 90006988 vai mājas lapā www.bsf.lv. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds aprūpes programmu organizē kopā ar mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA «Maxima Latvija».