Ķirurģija, traumatoloģija, dzemdības un neiroloģija – jomas, kur ārstu kļūdas konstatē visbiežāk

Ķirurģija, traumatoloģija, dzemdības un neiroloģija ir četras ārstniecības jomas mūsu valstī, kur ārstu kļūdas konstatē visbiežāk. Trīs gadu laikā, kopš Latvijā darbojas Ārstniecības riska fonds, pacienti saņēmuši atlīdzību par ārstēšanas laikā nodarītu kaitējumu veselībai gandrīz 3 miljonu eiro apmērā. Turklāt ar katru gadu pacienti arvien aktīvāk vēršas šajā fondā.

Gan zaudēts zobs, kad zobārsts pieļauj kļūdu, to ārstējot, gan nepareiza diagnoze rosina pacientus meklēt taisnību Ārstniecības riska fondā. Trīs gadu laikā, kopš fonds darbojas, 117 iesniegumi atzīti par pamatotiem, ir konstatēts ārstu nodarīts kaitējums veselībai un pacientiem izmaksāta atlīdzība nepilnu 3 miljonu eiro apmērā.

Šogad 2 pacientiem bija izmaksāta arī maksimālā summa, kuru no fonda ir iespējams saņemt, – tā ir 142 000 eiro apmērā, kas vienā gadījumā izmaksāta saistībā ar smagas traumas gūšanu, bet otrā gadījumā – ar laikus nenoteiktu diagnozi un novēloti sāktu veselības aprūpi, kā rezultātā pacients nomira. Citas līdz šim lielākās izmaksātās summas ir saistītas ar dzemdību palīdzības sniegšanu vai slimību nediagnosticēšanu, kas izraisījis smagas sekas.

Parasti viena iesnieguma izskatīšana aizņem vidēji pusgadu, bet atsevišķos gadījumos – līdz 12 mēnešiem, jo ātri noskaidrot visus apstākļus nav iespējams.

Trīs gadu laikā, kopš darbojas Ārstniecības riska fonds, ir saņemti 490 iesniegumi par atlīdzības izmaksāšanu, bet gandrīz puse no tiem ir saņemta šogad. Šobrīd izskatīšanā vēl ir vairāk nekā 190 iesniegumu. Pēc ārstu ekspertu teiktā, iesniegumi, kas nāk no pacientiem, ir arvien pamatotāki, un pacienti kļūst daudz informētāki, tāpēc iesniegumu skaits arvien pieaug.

Sūdzības tiek saņemtas par daudzām veselības aprūpes jomām – traumatoloģija, ķirurģija, terapija, neiroloģija / neiroķirurģija, ginekoloģija / dzemdniecība, pediatrija, zobārstniecība un onkoloģija.